Ako ste se našli uvrijeđenima – to je vaš problem!

“Mi smo komičari koji se rugaju svakome. Slobodno možete izvlačiti stvari van konteksta. Ovo je internet! Ako vam se ne sviđa, nemojte čitati.”

Dave Portnoy se ne namjerava ispričavati. “Nismo baš politički korektni i ne volimo okretati drugi obraz”, reći će 40-godišnji osnivač Barstool Sportsa koji je Barstool osnovao još 2003. godine kao crno-bijele, besplatne novine na temu sporta i klađenja koje su beskućnici dijelili po autobusnim i podzemnim stanicama po Bostonu.

Barstool Sports nije sportski magazin kakav čita vaš tata!

Danas je teško točno definirati što to Barstool Sports uistinu je u smislu žanra, ali je poprilično točno da je jedan od najbrže rastućih američkih online stranica u svijetu sporta, navijačke kulture i komedije. Crne, politički nekorektne i nefiltrirane komedije.

Barstool možda nema viziju, ali ima misiju. I nema čitatelje. Ima vojsku Stooliesa koja i po dvadeset puta dnevno posjećuje stranicu, volontira i religiozno hodočasti na njihova događanja, pretražuje internet povijest protivnika Barstoola za municiju i u roku od deset dana učini jedan od njihovih podcasta među prvima u svijetu u kategoriji sportskih podcastova. Dvije godine nakon prve epizode, Pardon My Take je na iTunesu nepokolebljivi broj jedan po broju skidanja i slušanja.

Medijski brand koji će tek doživjeti svoju nacionalnu ekspanziju još do prije dvije godine bio je poznat na širem području Bostona i povezivao se s bijelim, ksenofobnim studentima i mladim muškarcima s viškom testosterona i šovinizma, studentskim blackout tulumima koje je Portnoy organizirao i koje se optuživalo da promoviraju “kulturu silovanja” te nizom omalovažavajućih izjava o ženama i imigrantima.

Pogledajte samo ovu razmjenu iz 2012. s novinarkom nakon što su blackout tulumi optuženi za promoviranje silovanja:

Novinarka: Objavili ste sljedeće na vašoj stranici: “Nikad ne potičem silovanje, ali ako dođete odjeveni u pretjerano uske traperice – zaslužujete da vas se siluje”.

Portnoy: Točno. Stojim uz to što sam rekao. Mislim da je to smiješna šala.

Novinarka: Mislite da je silovanje smiješno?

Portnoy: Ne. Nisam to rekao. Mislim da je šala smiješna.

Novinarka: Jeste li vi svjesni koliko je to uvredljivo?

Portnoy: Ne. Očito je da nisam.

Dave Portnoy je izgradio brend rugajući se političkoj korektnosti i korporativnoj komunikaciji.

Stranica koja je sastavljena od blogova i podcastova na temu sporta, zabave, kulture navijanja, lijepih žena i klađenja danas ima kultni status među svojim čitateljima i investicijsku potporu Chermin Grupe koja je kupila većinski udio u Portnoyjevoj tvrtci i uložila preko 20 milijuna dolara u njen rast. Mike Kerns, direktor Chermin Grupe, priznao je kako unatoč kontroverzama nikako nije mogao proći preko brojki koje ostvaruje Barstool Sports kao ni potencijala koji imaju kao brend.

Portnoy, pasionirani navijač New England Patriotsa, uhićen je 2015. nakon prosvjeda ispred središnjice NFL-a zbog suspenzije kojom je Liga željela kazniti dodavača Toma Bradyja. Danas Barstool Sports predvodi armiju nezadovoljnih navijača koji ismijavaju NFL i njegovog povjerenika Rogera Goodella, nose majice s Goodellom kao klaunom i sabotiraju njihova javna događanja. Uoči početka NFL sezone, Portnoy je kupio i podijelio 70 tisuća ručnika navijačima na stadionu s likom Godella kao klauna.

Novinarke koje su u nekoliko navrata ukazivale na kulturu vrijeđanja koju Barstool Sports otvoreno podržava – bile su dodatno vrijeđane putem društvenih mreža od vojske Stooliesa koji se ne namjeravaju ispričavati zbog humora i kulture oko Barstoola.

Barstool Sports, koji se promovira kao satirična stranica prosječnih ljudi za prosječne ljude, uz najslušaniji podcast ima i jednu od najslušanijih radio postaja na satelitskom radiju Sirius, iznimno dobro praćene profile na društvenim mrežama i snažnu online trgovinu koja prodaje odjeću s natpisima prepoznatljivima upravo za Barstool poput:

They hate us cause they ain’t us.

ESPN, koji je godinama bio predmet ismijavanja na Barstoolu, ponudio je njihovim najvećim zvijezdama Big Catu PFT Commenteru emisiju na svojoj televiziji i – ukinuo je nakon jedne epizode! Tadašnji predsjednik John Skipper podlegnuo je pritiscima dijela javnosti i medija nakon što je novinarka ESPN-a objavila da ESPN koji je u vlasništvu The Walt Disneyja zapošljava ljude koji su je u nekoliko navrata vrijeđali.

Portnoy je odmah sazvao jednu od svojih “Izvanrednih press konferencija” i jasno poručio:

“Nećemo dozvoliti Mickey Mouseu da nas maltretira. Ovo je upravo razlog zašto mi rastemo, a oni padaju. Ovo je upravo razlog zbog kojeg Barstool mora postojati. Mi smo autentični i to je razlog zašto smo bili potrebni ESPN-u.”

Cenzura je bila još jedan kamenčić u nastojanju Portnoya da, kako kaže – ciglu po ciglu – izgradi medijski gigant novog doba. ESPN je prvo šokirao što je uopće ušao u partnerstvo s njima i tako implicite priznao da im pod svaku cijenu treba njihova publika koja napušta ESPN i okreće se novim medijima, a onda cenzurom koja je prerasla u prvoklasni skandal – povećao i ojačao njihovu publiku.

Nedavno je izvršni direktor mega-popularne sportske web stranice The Bleacher ReportDave Finnochio, nazvao Barstool “sadržajem za fakultetsku bratovštinu” koja “namjerno vrijeđa” i koja “nikada neće biti velika kao što smo mi”. Portnoy je mobilizirao svoje čitatelje i Finnochija su preplavili komentari na društvenim mrežama, a Barstool je izbacio gomilu članaka i video sadržaja u kojem se rugaju čelnom čovjeku najpopularnije sportske stranice u SAD-u.

Barstool je tako u otvorenom ratu s najvećom profesionalnom ligom na svijetu, najvećom sportskom televizijom na svijetu i najpopularnijom internet stranicom koja generira najveći promet na društvenim mrežama.

Može li bolja promocija od te?

ESPN je i dalje nedodirljiv na području sporta, ali iz dana u dan gubi rat s Bleacher Reportom i Barstool Sportsom koji su pronašli način kako angažirati svoje čitatelje i kako komunicirati s mladom generacijom koja sport prati, ali ne gleda utakmice već sažetke, gifove, tvitove, viralni video sadržaj i kontroverzni, necenzurirani sadržaj. Istraživanje Business Insidera je pokazalo da i Bleacher i Barstool imaju veći broj pregleda video sadržaja na Facebooku i interakcija na Twitteru od ESPN-a.


Pročitajte na Zadnjem Polju: Teška godina i tajanstvena ostavka prvog čovjeka ESPN-a


Portal The Big Lead je u 2017. dvojac s podcasta Pardon My Take proglasio najtalentiranijim ljudima ispod 40 godina u svijetu sportskih medija. Satirični podcast koji se izrugava sportskim emisijama i novinarstvu te obiluje nesvakidašnjim intervjuima i odličnim segmentima kojima se seciraju događaji iz svijeta pop kulture i sporta, danas se smatra najprogresivnijim sadržajem i ima sve veći utjecaj na publiku na koju ciljaju oglašivači.

Kada je jedan njihov bloger pijan poslao tvit “Fridays are for men, Saturdays are for the boys” kojeg je čuo od jednog starca u jednom pubu, malo tko je mogao očekivati da će to prerasti u viralni online trend u kojem se na brojna videa i fotografije tagira izraz “Saturdays are for the boys”, majice se prodavaju kao lude, a NFL je ideju “posudio” i pretvorio u “Sundays are for the boys”.

Portnoy je u suradnji s novim većinskim vlasnikom izabrao Eriku Nardini za izvršnog direktora tvrtke koja je kreirala odličan sadržaj, ali nije uspijevala izgraditi održiv poslovni model zbog kaotičnog načina rada i nedostatka korporativnog iskustva. Nardini je preuzela posao s prethodnim iskustvom u vođenju marketinga na AOL-u i Yahhoou.

Barstool je, u najmanju ruku, kontroverzna platforma, ali i platforma čiji su direktan pristup “bez preseravanja” i korporativnog jezika prepoznali milijuni mladih konzumenata kojima ne odgovaraju veliki, korporativni mediji koji upravljaju svijetom sporta i zabave. Mlađa publika bolje prihvaća ovakav oblik humora i komunikacije te se neće lagano uvrijediti na sadržaj koji se generira u neurednim uredima Barstoola u New Yorku.

I dalje ih nije briga za nesigurnu radnu okolinu i gomilu psovki kojima je ispunjen svaki sadržaj i podcast. Dapače, to su im zaštitni znakovi.

Barstool od svojih blogera i suradnika kreira medijske zvijezde i tonu reality sadržaja sa snimkama iz ureda i s javnih događanja pa se publika češće vraća vidjeti što se događa s njihovim herojima, nego provjeriti što ima novo u svijetu sporta. Sport je samo jedna od tema o kojoj ekipa neopterećeno priča i koja ih povezuje.

Ove godine su bili medijska tema broj jedan na Super Bowlu, iako im NFL nije dao akreditaciju za medijsku zonu. Zvijezde i navijači su dolazili njima u improvizirani studio u jednom baru u Minneapolisu. Portnoy se ponovno ušuljao na media day i recenzirao pizze: One bite only, everybody knows the rulesKamere su ih snimale gdje god bi išli.

Prije šest godina bih ubio za 30 sekundi na bostonskom radiju. Danas ih odbijam jer je emisija prerano i ne znam hoću li se moći ustati”, govori Portnoy prije niza intervjua uoči Super Bowla.

Teško je prognozirati u kojem smjeru će se razvijati ovaj projekt jer mogu implodirati svakog trenutka, ali Barstool Sports je odličan pokazatelj u kojem smjeru se razvijaju mediji i koji trendovi su trenutno u porastu.

Zato privucite sebi barsku stolicu i uživajte. Ili nemojte čitati!

 

4 komentara na “Barstool Sports: Uzmite (barsku) stolicu i sjednite. Je li ovo budućnost sportskih medija?”

  1. […] i komičarsku prizmu već je dugo rezervirana za Davea Portnoyja i njegov Barstool Sports. O ovom osobenjaku iz Bostona smo pisali početkom 2018. kada se Portnoy još morao na dnevnoj bazi braniti od optužbi za šovinizam i rasizam te […]

    Sviđa mi se

  2. […] Najveći problem Sports Illustrateda jest što ni ljudima iz branše trenutno nije stalo ni za njegovo tiskano ni za njegovo digitalno izdanje. Broj pretplatnika i čitatelja opada, ali prvenstveno opada utjecaj na kulturu sporta i svijet sporta. SI još nekako uspijeva zadržati svoju staru gardu čitatelja koja je sada u mirovini, ali nikako ne uspijeva privući mlađu generaciju koja se ne može poistovjetiti s tonom i stilom Sports Illustrateda pa sele na društvene mreže ili na Bleacher Report ili na Barstool Sports. […]

    Sviđa mi se

  3. […] Barstool Sports: Je li ovo budućnost sportskih medija? […]

    Sviđa mi se

  4. […] je bio na meti kritika nakon što je poslije osvojenog Super Bowla LI obukao majicu na kojoj je povjerenik NFL lige Roger Goodell prikazan kao – […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Trending