Lillardovi versi

vers (lat. vertere, versus) poet. stih, redak u pjesmi tj. metrička i ritmička jedinica; veras, verz


Damian Lillard je maštovit momak.

Još kao klinac u Oaklandu morao je zamišljati obruč od koša pa bi mu za to poslužile grane od stabala (neki od nas su to radili na splitskim Gripama) ili bi improvizirao obruč na uličnom telefonskom stupu.

Kao razigravač na malenom Sveučilištu Weber mogao je samo zamišljati kako će za koju godinu igrati u NBA ligi.

Sveučilište Weber nije baš najpoznatije po izgradnji budućih NBA igrača. Svega osam, od kojih su tek Lillard i Eddie Gill (nedraftiran) odigrali više od 20 utakmica. Lillard je na zadnjoj godini fakulteta imao prosjek od 24,5 poena po utakmici i većinu godine bio prvi strijelac NCAA. Weber je njegov dres s brojem 1 umirovio. Izabran je 2012. kao šesti izbor prve runde drafta.

Dres s brojem 1 u momčadi Portland Trail Blazersa je bio zauzet.

27-godišnji razigravač danas iza sebe ima tri All-Star izbora i nagradu za novaka godine. Ima iza sebe i fantastičnu regularnu sezonu, veljaču u kojoj je imao prosjek od 31 poena po susretu i završnicu u kojoj je podigao cijelu momčad na treće mjesto Zapada. Ima Lillard i negativan omjer u doigravanjima, uključujući i prošlogodišnju metlu na poklon od Warriorsa i ima još jako puno toga za dokazivati. Sebi i kritičarima.

Ima i 0 na dresu. Nula kao slovo “o” za Oakland u kojem se rodio i saveznu državu Oregon u kojoj igra za Portland Trail Blazerse.

“Five years in the league, to say the least, have been eventful
The greatest teams assembled, that ain’t really what I’m into
They know so much about me, yet I’m still so suspenseful”

— Dame D.O.L.L.A. “Anomaly”

Kada je 2015. LaMarcus Aldridge napustio Portland, Blazersi su trebali ući u razdoblje obnavljanja i regrupiranja (da ne kažemo onu zabranjenu riječ na “t”) poput niza drugih momčadi koje su ostale bez prvog čovjeka. Ono što je u to vrijeme stalno isplivavalo po medijima jest koliko je lijepih riječi i koliku podršku Lillard dobio od suigrača i trenera te povjerenje da postane novi predvodnik franšize. Blazersi od tada nisu propustili niti jedno doigravanje. Ove sezone ispred njih na Zapadu bili su još samo Warriorsi i Rocketsi.

U siječnju ove godine, dok su Blazersi bili na oko 50% uspješnosti, Lillard je zamolio vlasnika Paula Allena za sastanak jedan-na-jedan. Iako je incijalan dojam bio da će Lillard postaviti ultimatume i zatražiti bezuvjetnu pomoć vlasništva i uprave, obojica su ubrzo potvrdila da se radilo o konstruktivnom razgovoru u kojem su raspravljali o strategiji i viziji kluba. Lillard se zauzeo za trenera Terryja Stottsa i zatim u veljači eksplodirao trpajući 30 koševa u prosjeku, uključujući 50 protiv Sacramenta i 44 protiv Warriorsa.

Lillardov šut s curryjevih visina, fenomenalan dribling, brzina i eksplozivnost tek su posljedica iznimno čvrstog karaktera i odlične radne etike koja mu je pomogla da se s ulica Oaklanda i neetabliranog Sveučilišta nametne kao jedan od vodećih playmakera NBA lige. Ove sezone brojke su na razini prethodnih, ali Lillardovo kretanje s loptom i bez nje te dirigiranje akcijama i suigračima, bitno su zreliji nego prije.

Damian Lillard je navikao probijati očekivanja. Imao je problema još u srednjoj školi kada ga neki od trenera nisu prihvaćali zbog korijena koje je vukao iz, kriminalom presvučenih kvartova, Oaklanda. Jedno od rijetkih sveučilišta koje mu je ponudilo školarinu je bio opskurni Weber u mjestu Ogden u saveznoj državi Utah-i, stoga ne čudi da je Lillard zdušno prihvatio homogenu navijačku zajednicu u Portlandu i ranije ove godine rekao Sports Illustrated magazinu da pod svaku cijenu naslov želi osvojiti u Portlandu umjesto da izabere lakši put i dogovori super-momčad negdje drugdje.

“Easy to look at things and say I’m unappreciated
‘Cause I’m the guy that get the short end like abbreviations
But I’m embracing my position for the guys before that didn’t, I’ma be on top the game by consensus”

— DAME D.O.L.L.A. “No Punches”

Trail Blazersi su ovogodišnja doigravanja otvorili porazom u prvoj utakmici protiv Anthonyja Davisa i njegovih Pelicansa. Lillard je šutirao tek 26% iz igre što je neminovno za sobom povuklo već uvriježene kritike da je nekonstantan, serijski šuter kao i paralele sa serijom doigravanja iz 2015. protiv Grizzliesa kada je u glatkom porazu tricu šutirao svega 16%. Lillard će se morati dokazati protiv oslabljenih Pelicansa ukoliko želi potvrditi status elitnog razigravača u razredu sa Curryjem, Westbrookom, Irvingom.

Lillardu se kao problem nameće i njegova obrana i nemogućnost probijanja kroz postavljene blokove, kao i šuterski mentalitet zbog kojeg je, primjerice, prošle godine dodavao u tek 23,6% svojih ulazaka pod koš. Ove godine je taj postotak drive and kicka podigao na 27% dok je primjerice Curryjev na 38% pa čak i Westbrookov na 36%.

I ove sezone su Lillard i njegov suigrač CJ McCollum u prvih deset igrača po broju šuteva kada im je obrambeni igrač unutar pola metra i pokušava blokirati šut.

“All-Stars, I should have three by the name
They say I cried about not makin’ it, it’s free to complain
It’s deeper than fame, it’s principle
My feelings hurt? Minimal
Second team additional
Twenty Ms, boy it’s fixable
Boy it’s fixable
They robbed me though, and it was criminal”

— Dame D.O.L.L.A. “Bill Walton”

Lillard ima ritma.

Ponekad dribla na parketu kao da baca freestyle preko nalakirane matrice.

Portland još pamti dalekometnu tricu Lillarda iz serije protiv Rocketsa u 2014. kada je zabio za pobjedu sa zvukom sirene. Taj šut donio je gradu prvu pobjedu jednoj seriji NBA doigravanja nakon 14 godina. Lillard je ostao mrtav-hladan, buljeći pred sobom dok su na njega skočili suigrači. Još u srednjoj školi je tako zabio pred sam kraj utakmice i krenuo slaviti. Dobio je tehničku, suparnička momčad slobodna bacanja i tako su Lillard i ekipa izgubili. Od tada je sebi rekao da neće slaviti takve game winnere.

Sada se od njega očekuje puno više. Nije dovoljno da je uzor mladim košarkašima i pokretač inicijative RESPECT s ciljem sprječavanja vršnjačkog nasilja. Nije dovoljno što ne psuje u svojim versovima. Nije dovoljan ubitačan crossover niti koš sa zvukom sirene. Potrebne su pobjede. Nisu više dovoljne one u regularnoj sezoni. Potrebni su naslovi.

To je iduća stepenica za Lillarda pa stoga ne čudi da u mračnom siječnju traži razgovor na samo s vlasnikom organizacije. Ne budu li ga Blazersi mogli pratiti, Lillard neće uspjeti Portlandu donijeti prvi naslov nakon 1977. i sebe staviti u razgovor za jednog od najboljeg igrača svoje generacije.

Barem ne u ovoj eri dominantnih razigravača od kojih će nekoliko njih završiti u Kući Slavnih.

A vjerujte da Lillard želi biti istinski trail blazer. Pionir koji kroči stazama gdje ostali košarkaši još nisu. Njegov crossover nije samo onaj na parketu već i izvan njega gdje Lillard ozbiljno želi biti prepozna kao nešto više od samog košarkaša i ne dozvoliti da ga se svede isključivo na sportaša niti da njegovi drugi talenti budu kategorizirani pod definicijom hobija.

Ono što radite u vaše privatno vrijeme je inače vaša privatna stvar. To nije moguće kada ste zvijezda grada na kojoj počivaju kolektivne nade. Onda se secira svaki vaš dribling. Ne možete ljeto provesti trenirajući cijelo jutro pa se cijelo popodne i noć fokusirati na svoje druge želje i afinitete. Vaše slobodno vrijeme nije vaše slobodno vrijeme. To je tek vrijeme u kojem se igrač suparničkog tima sprema – dok vi plandujete.

U konačnici, kada ste na razini Damiana Lillarda, sve što ikada napravite promatrat će se u kontekstu vaše profesionalne košarkaške karijere.

“I’m sick of these suckers all in my bubble, though
Critiquing me on stuff I had to struggle for
This dream done been a long time coming
And my clock was Forrest Gump—it spent a long time running”

— Dame D.O.L.L.A. freestyle

Lillard će često naglašavati grubu svakodnevicu svog odrastanja, prepreke koje je morao proći, obitelj i baku koji su mu ugradili prave vrijednosti i vjeru u Boga koja mu svo ovo vrijeme daje snagu. Iznad cijele lijeve nadlaktice mu je istetoviran citat iz Psalma 37. pa se Lillard ne opterećuje drugima već predvodi primjerom na parketu i van njega.

140 milijuna vrijedan razigravač ne želi ostati upamćen tek po svojim tricama i ugovoru s Adidasom. Ne želi pričati samo na parketu. Ima još toliko toga za reći van njega. Nema potrebe da ga pokušate ušutkati.

Ipak, Trail Blazersi su dvije godine za redom izbačeni iz doigravanja od strane Golden State Warriorsa. Momčadi iz Lillardovog rodnog grada Oaklanda. To u biti znači da je Curry dvije godine za redom izbacio kolegu Lillarda iz doigravanja. Ako prođu Pelicanse i Davisa, Warriorsi ih čekaju u drugom krugu, vjerojatno sa zdravim i odmornim Curryjem.

Protiv najmoćnije ekipe svih vremena, Lillard može tek maštati o pobjedi. Zar ne?