Koji su portali najčitaniji u Hrvatskoj? Ne možemo znati, a i povjerenje u medije nam je ispodprosječno

Reuters je objavio svoj godišnji izvještaj o stanju medija u svijetu. U Hrvatskoj digitalni mediji jačaju, ali televizija još uvijek caruje.

Velika, cijenjena, prestižna međunarodna medijska kuća Reuters objavila je svoj, sedmi po redu Izvještaj o digitalnim medijima koji organizira britanska marketinška agencija YouGov, a u Hrvatskoj provodi Centar za istraživanje medija i komunikacije Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Tako se index. hr pohvalio kako je “Index najjači hrvatski online medij” i usputno najavio propast tiska, telegram. hr i net. hr kao dio Telegram Grupe Ninoslava Pavića likuju kako je net.hr jedan od medija kojem Hrvati najviše vjeruju dok je telegram.hr skromno dodao kako je ovo za njih “nemala stvar” jer su se probili na listu najčitanijih. Portal direktno.hr je prenio vijest kako su povećali svoj doseg.

Sve to je istina, baš kao i činjenica da su Hrvati po povjerenju u medije na tek 26. mjestu od 37 zemalja čiji su građani krajem siječnja i početkom veljače 2018. sudjelovali u anketi.

Povjerenje u medije nam je 39%, povjerenje u društvene mreže 29%. Reuters navodi kako Hrvati više vjeruju tradicionalnim medijima poput radija, televizije i novina.

Više povjerenja imamo u Otvoreni radio nego Jutarnji, Večernji te digitalne medije.

Iako je prema anketi na uzorku od 2.010 ljudi index.hr najčitaniji online medij nakon kojeg su 24sata.hr i jutarnji.hr, činjenica je da u Hrvatskoj ne možemo sa sigurnošću znati koji portali su u nas najčitaniji. Naime, ako pogledate pregled posjećenosti koji radi Gemius, primijetit će te kako je u svibnju ove godine portal 24sata imao najviše jedinstvenih pregleda 2 418 371, nakon kojeg su portali dnevnik hr s 1 513 633 pregleda i vecernji.hr s 1 377 513 jedinstvenih posjetitelja. Tportal je četvrti s 1 354 100 pregleda.

Ipak, primijetit ćete i da u sklopu Gemius pregleda (ogranak poljske tvrtke za istraživanje tržišta) posjećenosti ne možete naći digitalna izdanja u vlasništvu HANZA medije kao ni index.hr.

Dok je još u siječnju 2017. jutarnji.hr u izdanju HANZA medije bio na trećem mjestu po posjećenosti iza konkurenata 24sata i vecernji.hr u izdanju STYRIA-e, a zatim u veljači 2017. pao i iza STYRIA-inog portala njuskalo.hr, već u ožujku iste godine HANZA je izašla iz istraživanja Gemiusa i krenula objavljivati podatke o čitanosti u suradnji s Dotmetrics platformom koju je izradila istraživačka agencija Ipsospuls.

Portal fairpress.eu je o odluci HANZA-e pisao još u travnju prošle godine te im je predstavnica HANZA-e rekla kako su se od dvije moguće metode oni opredijelili za onu Ipsospulsa. O istoj temi je krajem ožujka prošle godine pisao i Bug Online.

Zrinjka Peruško iz Centra za istraživanje medija i komunikacije kao autor izvještaja, naglašava rast konzervativnih, desno orijentiranih medija poput dnevno.hr i direktno.hr te ih povezuje s jačanjem radikalno desnih, konzervativnih snaga kroz nevladine udruge i desno krilo vladajućeg HDZ-a. U izvještaju se spominje i crowdfunding kampanja portala Lupiga te osnivanje portala faktograf.hr koji ima cilj provjeravanje točnosti i istinitosti navoda javnih osoba.

Istraživanje u Hrvatskoj pokazali je da 88% ispitanika koristi internet kao izvor vijesti, 78% televiziju, a tek 43% tiskane medije što je manje od društvenih mreža koje kao izvor koristi 53% ispitanika.

Snagu televizije kao medija potvrđuje i snaga i čitanost njihovih digitalnih izdanja kao što su dnevnik.hr Nove TV te vijesti.hr RTL televizije. Nova TV (61%), RTL (59%) i HRT (58%) su ujedno i glavni i najpopularniji medijski izvori u Hrvatskoj.

Reuters u svom globalnom izvještaju o stanju medija u svijetu napominje kako više od polovice anketiranih na pet kontinenata, ima strah oko toga što je od onoga što čitaju na internetu istina, a što laž ili propaganda. Iako rast za plaćanje pristupu online medijima raste (osobito u SAD-u), u Hrvatskoj je broj onih koji su spremni platiti za pristup online mediju – zanemarivi.

Naglašava se i globalni rast podcasta kao medijske platforme. U SAD-u je gotovo udvostručen i sada čak 33% ispitanika sluša podcast što potvrđuje da se radi o jednoj o najbrže rastućih medijskih platformi u svijetu.


Kompletni izvještaj Reutersa za Hrvatsku možete pročitati na sljedećoj poveznici

 


Jedan odgovor

  1. U ratu između novinara i pravosuđa nitko ne može izići kao pobjednik. Osim, naravno, političara.

    […] daleko od toga da je povjerenje Hrvata u medije iznimno visoko, o čemu smo u nekoliko navrata pisali na Zadnjem Polju, a unatrag par godina bio je i vidljiv trend opadanja povjerenja Hrvata u tiskane medije tako da […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: