Platite nam! Mack i Donald su elitni NFL igrači koji žele elitnu kompenzaciju. Momčadi im ne popuštaju. Tko je u pravu?

Zadnja dva NFL igrača koja su osvajala nagrade za najboljeg obrambenog igrača trenutno su u sporu sa svojim momčadima oko novih ugovora.

Danas 27-godišnjaci Aaron Donald Khalil Mack su izabrani u prvoj rundi drafta 2014. Mack kao peti izbor na poziciji linebackera, Donald kao 13. na poziciji defensive tacklea. Mack je 2016. u dresu Raidersa osvojio nagradu za najboljeg obrambenog igrača dok je prošle godine to pošlo za rukom odličnom Aaronu Donaldu u dresu Ramsa.

Donald je tako postao prvi defensive tackle koji je osvojio ovu nagradu nakon Warrena Sappa u 1999. “Jedan od najboljih obrambenih igrača protiv kojih sam igrao”, tepao mu je dodavač Seahakwsa Russell Wilson. Upisao je 11 sackova, predvodio ligu krohz 91 pritisak na dodavača te dodao pet izborenih fumblea u 14 utakmica.

Donald je već prošle godine propustio pripreme i prvu utakmicu za Ramse, pokušavajući se izboriti za veći ugovor. Vratio se, izdominirao i predvodio LA Ramse do doigravanja, ali novi ugovor još uvijek nije potpisao. Ulazi u završnu, petu godinu ugovora. Ove godine trebao bi biti plaćen tek 6.8 milijuna dolara.

Najplaćeniji obrambeni linijaš trenutno je Fletcher Cox koji za prvake Eaglese igra za prosjek od 17 milijuna godišnje.

Najplaćeniji igrač na poziciji linebackera trenutno je Von Miller koji za Broncose igra za 19 milijuna godišnje.

Ne zaboravimo kako je linebacker Khalil Mack postao prvi igrač u povijesti koji je izabran kao All-Pro igrač na dvije pozicije – onoj linebackera defensive enda. S druge strane, Aaron Donald na veoma neatraktivnoj poziciji linijaša bilježi odlične brojke i uništava protivničke napadačke linije te je postao jedna od najvećih NFL zvijezda unatoč poziciji na kojoj igra.

Mack i Donald prije svega žele probiti psihološku granicu od 20 milijuna dolara godišnje. Jer dok su dodavači stigli i do 30 milijuna godišnje (Matt Ryan) ni jedna druga pozicija u NFL-u nije došla ni do 20.

Khalil Mack ima nominalno bolje broje od Vona Millera uzmemo li u obzir zadnje tri sezone. Više obaranja dodavača (36.5 u odnosu na 34.5) kao i broj pritisaka na dodavača (257 u odnosu na 244). Iznimno je znakovito kako je Khalil Mack odigrao svaku utakmicu do sada u karijeri, što je gotovo nezamislivo u sportu poput footballa.

“Mackov ugovor nam je najveći prioritet”, jasan je trener Jon Gruden koji s Mackom gotovo da i nije popričao otkad je početkom godine ponovno preuzeo Oakland Raiderse. Dodavač Derek Carr će reći kako im je jasno da Mack donosi poslovne odluke te mu ne zamjeraju izostanak s kampa. Mack može učiniti ono što je Donald učinio prošle godine – propustiti cijele pripreme i možda početak sezone. Ako i ne potpiše ugovor na zimu je slobodni igrač. Raidersi bi ga mogli zadržati samo putem skupog franchise taga.

“Ovo će biti velik ugovor i svaka strana radi na tome da sve štima. Najvažniji je krajnji rezultat. Ono što znam jest da volimo Khalila Macka i da želimo da bude Raider do kraja života. Ove ostale stvari ćemo preživjeti. Svjesni smo poslovne strane ove priče. Nitko nije iznenađen. Želim naglasiti kako su sve uključene strane iznimno konstruktivne tijekom ovog procesa.”

— Reggie McKenzie, GM Oakland Raidersa

S druge strane, kada bi Aaron Donald i ovu godinu propustio pripreme kao što je to učinio 2017. on bi na kraju sezone bio tek restricted slobodni igrač što bi značilo da ga Ramsi još uvijek mogu zadržati tako da izjednače najvišu ponudu.

Ramsi su bili iznimno aktivni na tržištu nakon jako dobre prošle sezone te su, između ostalih, hvataču Brandinu Cooksu dali novi ugovor od pet godina vrijedan do 80 milijuna dolara. Mladi probijač Todd Gurley je dobio produženje ugovora za četiri godine vrijedne 60 milijuna dolara (koje, istina, obuhvaćaju i dvije godine koje su Gurleyju još ostale). S Donaldom, koji je u četiri godine zabilježio 39 sackova, nije bilo napretka.

Analitičari procjenjuju da bi agenti Khalila Macka (Joel Segal) i Aarona Donalda (Todd France) mogli tražiti prosječnu godišnju plaću od oko 23,6 milijuna dolara te visokih 67,5 milijuna garantiranih dolara. Raidersi i Ramsi se ne doimaju spremnima ponuditi ni ugovore oko 20 milijuna godišnje. Činjenica je da salary cap u NFL i dalje žestoko raste pa ugovori koje novaci potpišu prije četiri godine prestaju biti kvalitetna kompenzacija u odnosu na njihov doprinos.

Uzevši to u obzir, ne čudi što uspješne momčadi u svojim rosterima imaju mlade igrače pod prvim ugovorom koji su zbog brzog napretka puno efikasniji u odnosu na svaki potrošeni dolar.

Rast u plaćama koji bi zabilježili Mack i Donald bili bi bez presedana i iznimno velik udarac za budžet njihovih ekipa.

Donaldov agent Todd France stoji iza ugovora poput onog ranije spomenutog Fletchera Coxa kao i Marcela Dareausa (šest godina, 96 milijuna) pa i Aquiba Taliba (6 godina, 57 milijuna). Ovog ljeta ga je kao svog novog agenta izabrao i QB Cowboysa Dak Prescott.

Unatoč potencijalnoj visini plaća Donalda i Macka, radi se o maestralnim igračima. Obojica su najbolji na svojim pozicijama, a svojim talentom, profesionalnošću i učinkom su ključni za obrane Ramsa i Raidersa. Ipak, primjerice Raidersi su prošle godine i s Mackom na rosteru imali jednu od najgorih obrana u ligi. Postavlja se pitanje koliko gori mogu uopće biti bez njega. Je li možda u obrani pametnije resurse raspodijeliti na način da se kreira širina klupe i dubina rostera?

Bi li Mack i Donald ovako grizli i kada bi dobili goleme, višemilijunske ugovore?

Football je agresivan, kontaktni sport gdje su ozljede koje te izbacuju iz stroja česte, baš kao i one koje ti dovršavaju karijeru. Jasno je da se menadžment Raidersa i Ramsa boji na svakog od ovih igrača potrošiti veliki dio raspoloživog budžeta.

Konačni rasplet oko ugovora Macka i Donalda puno će nam reći i o tome kako struka u NFL-u gleda na druge pozicije u odnosu na onu QB-a čije plaće se u ovom trenutku žestoko ističu u odnosu na sve ostale.