Dak Prescott ili kako je biti zaštitno lice najvrjednijeg kluba na svijetu

Kamo pobjeći ako nemaš gdje. Ili ćeš plivati ili ćeš potonuti. Dodavač Dak Prescott ulazi u najvažniju sezonu u svojoj dosadašnjoj karijeri, a pritisak raste.

     Nevjerojatno je da je NFL momčad Dallas Cowboys treću godinu za redom najvrjednija sportska organizacija na svijetu.

Forbes njihovu vrijednost procjenjuje na 4,8 milijardi dolara. Imaju najveće godišnje prihode (840 milijuna dolara), najjaču EBITDA-u (350 milijuna) i u vlasništvu je suvremenog sportskog hrama – stadiona AT&T koji ubire goleme prihode. Vlasniku Jerryju Jonesu status najvrjednije momčadi ne bježi unatoč činjenici da NFL ne uspijeva zaživjeti na svjetskom tržištu.

U leđa mu gledaju globalni brendovi poput Manchester Uniteda (vrijednost od 4,1 milijarde dolara), Real Madrida (4,09 milijardi) i Barcelone (4,06 milijardi).

NFL je ujedno i najvrjednija liga na svijetu pa u prvih 50 najbogatijih klubova, čak njih 29 dolazi iz ovog američkog profesionalnog sporta koji bilježi visoku zaradu temeljem statusa nacionalnog sporta broj jedan u SAD-u, golemih iznosa na račun televizijskih i sponzorskih prava kao i ograničenja kroz salary cap koji limitira iznos koji vlasnici mogu potrošiti na igrače. Cowboysi – dugo godina etablirani kao America’s Team – i njihova plava zvijezda na kacigi, imaju religijski status u saveznoj državi Texas gdje je football pitanje ponosa, identiteta i pripadnosti.

25-godišnji Dak Prescott je najvažniji čovjek u toj organizaciji.

Dodavač rođen u susjednoj Louisiani imao je godinu i pol kada su 1995. Cowboysi osvojili svoj posljednji Super Bowl. Dio je generacije koja Cowboyse ne pamti kao uspješnu franšizu. Uhvatio je pozne godine u karijeri probijača Emmitta Smitha koji mu je bio uzor, a Prescott je htio biti dodavač Dallas Cowboysa još od osnovne škole. Odrastao je u nezavidnim uvjetima kao najmlađe od troje djece koje je odgajala samohrana majka. Njegovi treneri pamte je kao strogu, oštru i s vrlo jasnim poimanjem napadačkih shema koju bi momčadi njezinog sina trebale implementirati.

“Zabijali smo 50 poena po utakmici, a ona mi govori da moj koordinator napada nema pojma”, prisjeća se bivši Dakov trener vatrene Peggy Prescott.

Dak prvenstveno i jest izabran zbog svojih liderskih vještina, sposobnosti da ostane miran pod pritiskom i da upravlja napadom. Čita Dak u emisiji Richa Eisena izvještaj skauta o njegovim negativnim karakteristikama: neprecizan, nestrpljiv u pocketu, ne čita svoje hvatače, nema dobru tehniku, rad nogu je katastrofa. Izabran je tek u četvrtoj rundi drafta 2016. godine i plan je bio da ga se nekoliko godina brusi i razvija. Nekoliko mjeseci nakon drafta postao je startni QB Dallas Cowboysa. Zbog ozljede Tonyja Roma, Dak Prescott je kao nespremni novak bačen u vatru. Snašao se poprilično dobro. 23 TD dodavanja i svega četiri presječena te preciznost od 67,8% i status najboljeg napadačkog novaka.

Prošle godine, u drugoj profesionalnoj sezoni, Prescott proživljava onaj zloglasni sophomore slump. Probijač Ezekiel Elliot propušta utakmice zbog suspenzije, Prescott više griješi (13 presječenih dodavanja) i manje zabija (22 TD dodavanja). Neprecizniji je i neefikasniji. Dodavački rating mu pada sa 104,9 na 86,6. U Teksasu šapću kako je Prescott ipak limitiran talent. Kapacitiran QB. Na trećim pokušajima osvaja manje yardi i baca više presječenih dodavanja, kažu. Protivnici su ga pročitali, kažu.

Njegov daljnji razvoj je pod znakom upitnika. Hoće li potonuti ili proplivati?


     Takva je liga taj NFL. Jedan si dan mesija koji je došao spasiti unesrećene, drugi si dan lik iz Oscarom ovjenčanog filma “Get Out“. Hipnotizirani sluga bijelom, privilegiranom vlasniku. Nalaziš se u idiosinkratičnom mjestu poznatom kao “sunken place”  – nesvjestan toga da si nečija sluga i lutak.

“Nikad ne prosvjedujem tijekom izvođenja himni i smatram kako na terenu nije ni vrijeme ni mjesto za te stvari. Ova igra mi je uvijek donosila mir i mislim da to čini i mnogim drugima, onima koji je igraju, onima koji je gledaju i ostalima koji imaju utjecaja na nju. Kada takvu kontroverzu uneseš na stadion, ona nam oduzima ljubav i veselje koje povezujemo s ovom igrom.”

— Dak Prescott, o prosvjedima za vrijeme himne

Prescott je to izjavio u funkciji afroameričkog dodavača na čelu najvrjednije sportske franšize na svijetu koja je ujedno u vlasništvu bogatog bijelca Jerryja Jonesa koji je potvrdio da će, na krilima novih internih pravila lige, svaki igrač koji bude prosvjedovao za vrijeme himne – biti izbačen iz momčadi.

NFL je politički i ideološki duboko podijeljena liga. Jedna od najpopularnijih među tradicionalnim, konzervativnim biračkim tijelom te na američkom jugu gdje se football blisko veže uz vjeru, obitelj i patriotizam. Jednako tako je ispunjen Afroamerikancima, zvijezdama ovog sporta koji smatraju da klečanjem za vrijeme intoniranja himne ukazuju na društvenu nejednakost i položaj manjina u SAD-u. Pokretač ovog pokreta, Colin Kaepernick, već dvije godine ne može do posla u NFL-u i sprema tužbu kojom bi dokazao kako je razlog upravo u dosluhu vlasnika momčadi koji ga ne žele vidjeti na terenu.

“Znam da je zvijezda, ali ne bojim se Daka Prescotta. Kao i u filmu, ovo mu možda bude znak koji će ga probuditi. S obzirom na platformu koju ima, čudno mi je kako je cijelu tu situaciju otpisao, osobito zbog toga što je i sam Afroamerikanac”, izjavljuje grafiter Trey Wilder koji je oslikao Daka referiravši se na “Get Out” i koji mural je u međuvremenu uništen, ali je privukao ogromnu pozornost.

Prescott je kritiziran i od drugih suigrača i zvijezda van samog sporta koji smatraju da se mora solidarizirati s drugim igračima i Afroamerikancima kao manjinom. Prescott je zatim ponovno potvrdio svoje stajalište i kazao kako svatko ima pravo na svoje mišljenje. Problem je što Prescotta sada smatraju čovjekom na platnoj listi vlasnika Jonesa koji je bio jedan od najglasnijih u smislu lobiranja za zabranu protesta.

Prescott, koji je zamijenio Cama Newtona kao zaštitno lice marke Dannon jogurta, zarađuje pet puta više od sponzora nego od plaće kao NFL dodavač. Prošle godine je od lige inkasirao tek 540.000 dolara, ove će svega 630.000. Ne dobijete puno novca kao izbor u četvrtoj rundi drafta, ali dobijete gomilu novca kao startni QB Dallas Cowboysa. Pepsi, Beats by Dre, 7-Eleven, Campbell’s Chunky Soup, AT&T, Adidas, DirectTV, Panini. Paralelno s tim si i uzor mladim Afroamerikancima koji žele biti baš kao ti kada odrastu. Prescott je zaštitio oznaku “D4K” kao i svoje ime i prezime, između ostalog i za potrebe motivacijskih govora.

Elliot možda jest najbolji njihov napadač, ali važnost koju sa sobom nosi pozicija dodavača na terenu, kao i status koji dodavač Cowboysa ima u zajednici – neusporediva je s bilo kojim drugim radnim mjestom u toj organizaciji. Prescott se tako našao u centru oluje koja okružuje Cowboyse i NFL i to uoči sezone o kojoj mu možda ovisi i cijela karijera.


     Dak Prescott u svoju treću NFL sezonu ulazi bez svoja dva najbolja hvatača. Dez Bryant je otpušten, Jason Witten umirovljen. Njih dvojica su prošle sezone uhvatila kombiniranih 11 TD dodavanja, jednako koliko i ostali hvatači zajedno.

Prescott će se u sezoni u kojoj mora dokazati da zavrjeđuje status franšiznog dodavača, morati osloniti na Terrencea Williamsa i Allena Hurnsa koji sačinjavaju dio jedne od najlošijih grupa krilnih hvatača u NFL-u. Brzina novopridošlog Tavona Austina može pomoći, ali sama neće biti dovoljna. Cole Beasley u slobodno vrijeme izbacuje hip hop trake. Dobre su. “I’m a dog when Dak get’s the ball out”. Stoga će mu od ključne važnosti biti forma i kvaliteta talentiranog probijača Ezekiela Ellitota. Daku, ne Beasleyju. “Šokirat ćemo ljude”, kaže. Beasley, ne Dak.

Mora napredovati u svakom aspektu igre”, kaže za Prescotta trener Jason Garrett koji je u sedam sezona na kormilu Cowboysa samo dva puta doplovio do doigravanja pa i njemu samom visi nad glavom sjekira Jerryja Jonesa. Dakako, Garrett uživa Jonesovo potpuno povjerenje.

Momčad je izmijenila velik dio svog trenerskog tima nakon neuvjerljive kampanje, uključujući i trenera za dodavače koju funkciju je preuzeo donedavni igrač Cowboysa, Kellen Moore, kojemu će ovo biti prva trenerska uloga. Za njega se založio upravo Prescott kojemu je Moore pomagao još kao suigrač. Oba koordinatora su zadržala posao. Scott Linehan je ostao koordinator napada unatoč neefikasnoj sezoni u kojoj jesu završili na sredini ljestvice po brojkama, ali su i po riječima samih igrača bili iznimno predvidljivi. Rod Marinelli ostaje koordinator obrane. Marinelli se okrenuo shemi 4-3, ali do sada nije uspio ponoviti rezultate koje je kao koordinator imao u Tampa Bay Bucsima.


NFL na Zadnjem Polju: Platite nam! Hoće li Mack i Donald dobiti nove ugovore?


Prescott zna da mora proraditi na preciznosti, radu nogu i strpljivijem čitanju svojih hvatača. U ovom trenutku nitko ne može sa sigurnošću reći u kojem smjeru će se razvijati njegova karijera. Osim toga, o Prescottovom učinku ovisit će i poslovi brojnih drugih ljudi u ovoj organizaciji. Vlasnik Jerry Jones je ligi i drugim vlasnicima osigurao milijarde dolara prihoda, snažnu sponzorsku mrežu i bogate televizijske ugovore. Ali, Jones je i de facto generalni menadžer Cowboysa i na tom polju ne bilježi jednako uvjerljive rezultate. Prescott sve njih, uključujući i Jonesa, može učiniti pametnijima ili nesposobnijima nego što to uistinu jesu.

Tolika je moć dodavača koji u svojim rukama, doslovno, drži bližu budućnost franšize koju bi osvajanje Super Bowla lansiralo u još veće korporativne visine. Rukovodstvo Cowboysa zna da ih na prvom mjestu Forbesove ljestvice mogu zadržati samo vrhunski sportski rezultati, a u NFL-u postoji samo Super Bowl. Nema kontinentalnog klupskog natjecanja, kup natjecanja ili superkupova.

Uostalom, za navijače u Texasu, koji 23 godine čekaju na naslov, ne zanima ništa osim osvajanja šestog Super Bowla koji sada drže njihovi smrtni neprijatelji – Philadelphia Eaglesi. Football je mnogima pitanje života i smrti i nemilosrdni su u svom pritisku i kritici. Prescottu nije pomogla nedavna epizoda s izjavama oko himne i prosvjeda.

Prescott uči u hodu. Shvaća da treba vagati svaku riječ i svako dodavanje. Na vagi su veliki ulozi. Oči navijača, medija, sponzora, vlasnika, suigrača su na njemu. Pritisak je golem. Prescott je znao reći kako je upravo na terenu pronalazio svoje utočište i sigurnu luku. Za njegovo dobro, nadamo se da je još uvijek tako i da u toj luci neće potonuti.

U suprotnom bi mu mnogi mogli okrenuti leđa i viknuti: “Bježi!”


3 odgovora

 1. Je li Lamar Jackson x faktor ili slaba karika Ravensa? Rangiramo svih 12 dodavača uoči početka NFL doigravanja

  […] Više o Prescottu: Kako je to biti zaštitno lice najvrjednijeg kluba na svijetu […]

  Sviđa mi se

 2. Revolveraški obračun Chiefsa i Patriotsa, ali ocjene “izvrstan” idu nekim drugim dodavačima.

  […] Jaguarse kad se to od njih najmanje očekivalo. 40:7 je nevjerojatan rezultat, a potvrđena je i naša teorija da Prescottu treba samo raspoloženi hip-hoper i sezonalni igrači footballa – Cole Beasley (9 hvatanja, 101 yarda, 2 […]

  Sviđa mi se

 3. Spektakularni povratak otpisane brade s Harvarda i Aarona Rodgersa. NFL se vratio!

  […] Probleme s krilnim hvatačima ima i Dak Prescott. Cowboysi su poraženi od Panthersa, a obrana Carolina Panthersa je dodatno zagorčala život Daku čiji je najbolji hvatač bio repper Cole Beasley sa sedam hvatanja. […]

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: