Bertelsmann kupuje nakladnika Simon & Schuster. Što to znači za tržište knjiga?

Njemački kongolomerat Bertelsmann najavio je kupnju američke nakladničke kuće koja bi mogla dobro protresti cijelu industriju.

Njemački medijski gigant Bertelsmann kupuje 96 godina starog nakladnika Simon & Schuster za nešto više od dvije milijarde dolara. Posljednja prepreka su američki regulatori koji još moraju odobriti kupoprodaju koja bi pod isti korporativni kišobran Bertelsmanna ujedinila Simon & Schuster te nakladničkog velikana Penguin Random House kojeg su Nijemci kupili u travnju ove godine.

Ova akvizicija označava dodatnu konsolidaciju na tržištu knjiga u SAD-u gdje takozvana velika petorka već drži otprilike 60% tržišta. The Big Five uz spomenuti Simon & Schuster te Penguin Random House čine još i HarperCollins u vlasništvu Murdochovog NewsCorpa, Hachette s korporativnim sjedištem u Parizu te Macmillan Publishers u vlasništvu njemačkog nakladnika Holtzbrincka iz Stuttgarta.

Vlasnik ViacomCBS svoju nakladničku kuću prodaje u sklopu poslovne strategije kroz koju se rješava non-core poslova i orijentira na razvoj svog medijskog poslovanja i dodatna ulaganja u online i streaming sadržaje.

Najavljeno okrupnjivanje nije dočekano s odobrenjem od strane brojnih medijskih analitičara, pisaca i publicista što je i očekivano s obzirom na to da ova kupnja znači slabljenje konkurencije koje koketira s monopolom Bertelsmanna i smanjuje autorima manevarski prostor da ponudama različitih nakladnika za sebe poboljšaju materijalne i druge uvjete.

Bertelsmann bi preko Simon & Schustera i Penguin Random Housea praktički u rukama kontrolirao, prema nekim procjenama, i preko 50% američkog tržišta knjigama.

Thomas Rabe, izvršni direktor Bertelsmanna, reći će da će nakon ove kupnje kontrolirati tek 20% tržišta.

U pisanoj izjavi nakon objave da su ih nadjačali ponudom, CEO NewsCorpa Robert Thomson oštro je napao najavljenu kupnju konstatiravši kako “ova ponuda očito nema nikakvu tržišnu logiku već samo onu koja se tržištu protivi” dodavši da Bertelsmann ne kupuje nakladnika već sebi osigurava tržišnu dominaciju koja će stvoriti nakladničkog Levijatana teškog i do 70% tržišnog udjela.

“O ovoj kupnji će se zasigurno pisati pravne analize i knjige, ali sumnjam da će ih Bertelsmann objaviti”, sarkastično zaključuje šef NewsCorpa.

Amazon najveća prijetnja?

Osobe upoznate sa situacijom tvrde da se Bertelsmann, konglomerat u čijem vlasništvu je i RTL Grupa, zaštitio na način da će im ViacomCBS isplatiti naknadu za raskid ugovora ukoliko regulatori sruše kupoprodajni ugovor.

Kritiku je 2013. doživjelo i povezivanje nakladnika Penguin i RandomHouse koji su udruživanjem stvorili najjačeg svjetskog nakladnika koji godišnje izbacuje 15 tisuća novih naslova s prihodom od preko tri milijarde dolara godišnje.

Markus Dohle iz Penguin Random House kao i Jonathan Karp, izvršni direktor Simon & Schustera, inzistiraju kako će nakladnička kuća i njeni urednici zadržati apsolutnu uredničku i kreativnu slobodu. Simon & Schuster godišnje izbacuje oko dvije tisuće naslova. O sinergijskim učincima koji nerijetko uključuju i otkaze – još je prerano govoriti.

Autori i njihovi agenti naglašavaju negativne aspekte ove akvizicije koja im smanjuje pregovarački manevar, umanjuje predujmove za knjige, novac koji je kuća spremna potrošiti na marketing te stvara još veći jaz između velikih i malih izdavača. Američko udruženje autora inzistira na tome da čak ni najpopularniji pisci nemaju prevelik izbor gdje objaviti svoje knjige te da će ova kupnja još dodatno smanjiti njihove mogućnosti.

Postoje određena očekivanja da će političke promjene u SAD-u i nova administracija biti oštrija u primjeni zakonskih odredbi o zaštiti tržišnog natjecanja i od Bertelsmanna tražiti da proda barem neke svoje divizije i odjele kako bi smanjio svoj tržišni udio i omogućio jačanje svojoj konkurenciji.

Bertlesmann se poziva na ugrozu koju za sve nakladnike predstavlja Amazon koji je, po njima, čak i smanjio njihov udio na tržištu koji su držali kroz Penguin Random House. Jačanje nakladnika je neophodno kako bi se mogli suprotstaviti Amazonu. Kao i u filmskoj industriji, velika imena i serijali su glavne komercijalne uzdanice velikih nakladničkih kuća.

Franklin Foer za TheAtlantic piše kako ova kupnja nije najveća ugroza za industriju već da ju je potrebno sagledati u širem kontekstu koji kontekst se zove upravo Amazon.

Kuću Simon & Schuster osnovali su 1924. Richard Simon i Max Schuster koji su objavili prvu knjigu križaljki te se zatim kroz opušteniji stil, snažni marketing i objavu trendovske literature brzo nametnuli na tržištu knjiga.

Alex Shepard za The NewRepublic piše kako će u konačnici ostati samo jedan veliki nakladnik.

Prođe li regulatore, bit će ovo povijesno udruživanje koje će ostaviti popriličan trag na tržište knjiga koje će se preliti i na europska tržišta te kratkoročno u svakom smislu otežati posao autorima u nastojanju da objave knjigu ili za nju dobiju zadovoljavajući honorar.

Ključno pitanje ostaje hoće li se Bertelsmann udostojiti napasti Amazon i hoće li taj sinergijski učinak nakon kupnje Simon & Schustera donijeti i neke razvojne, tehnološke, uredničke i marketinške inovacije koje će im omogućiti da se bolje nose s Amazonom ili će svoju energiju prvenstveno trošiti na optimizaciju poslovanja i jačanje profita.


2 odgovora

  1. Prekooceanska veza: Kako je njemački Axel Springer preuzeo američki Politico

    […] Na Zadnjem Polju smo već pisali o tome kako njemački medijski gigant  Bertelsmann kupuje 96 godina starog nakladnika Simon & Schuster za nešto više od dvije milijarde dolara.  […]

    Sviđa mi se

  2. Hipgnosis kupuje glazbu: Pjesme vrijede više od zlata i nafte

    […] Pročitaj više […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: