Braća Manning su glavna priča nove NFL sezone

Uporno udvaranje se isplati.

Kako drugačije objasniti suradnju proslavljenog NFL dodavača Peytona Manninga i Disneyjeve sportske perjanice ESPN-a. Nakon nekoliko godina otvorenog i pomalo besprizonog očijukanja Disneyja oko umirovljenog Manninga, sportska medijska kuća dogovorila je s njim, i njegovim bratom također, emisiju na ESPN 2 kanalu u sklopu njihovog paketa NFL utakmica ponedjeljkom.

ESPN tako uz klasičan prijenos utakmica s komentatorskim trojcem Levy – Griese – Riddick na svom drugom kanalu prikazuje Peytona i Elija Manninga koji – iz prijateljevog skladišta i svog doma te uz opuštenu atmosferu, razgovor i goste – prenose tu istu utakmicu. Nakon prva dva tjedna, braća Manning su glavna priča aktualne NFL sezone.

Gledanost nije na razini prvog programa, ali rast iz prvog u drugi tjedan iznosi 113% i utakmicu drugog kola između Green Bay Packersa i Detroit Lionsa je uz braću Manning pratilo oko 1.9 milijuna gledatelja. To je rekordna gledanost za ESPN 2. Na društvenim mrežama, u medijima i među navijačima i kritičarima, popularni Manning Cast, privukao je i pozornost i simpatije.

Peyton Manning je odolijevao naletima ESPN-a koji je, pritisnut lošijom gledanošću i nepopularnim komentatorima, koristio sve trikove iz rukava ne bi li dvostrukog Super Bowl šampiona nagovorio da preuzme ulogu stručnog komentatora u sklopu Monday Night Football programa. Pokušaji nisu uspijevali, Manning je dogovorio emisiju Detail u sklopu koje je analizirao nastupe dodavača, ali nije pokazivao interes za poziciju klasičnog color komentatora.

Onda je ESPN uoči ove sezone najavio suradnju s Peytonovom produkcijskom kućom Omaha Productions te obznanio emisiju koja će ići deset tjedana u sezoni i u kojoj će Manning s gostima, u ležernoj atmosferi kućnog studija, komentirati utakmicu u prijenosu uživo na ESPN 2.

“Dva brata gledaju NFL u sportskom baru”, tako je Peyton opisao ideju za novu sportsku emisiju.

Rezultat je za sada izvanredan jer ESPN napokon dobiva pozitivne reakcije na svoj sadržaj, a Manningovi pune stupce novina i društvenih mreža zbog brojnih duhovitih, ali i vrlo poučnih trenutaka.

U prva dva tjedna nanizali su se i popularni gosti poput Charlesa Barkleyja, Russella Wilsona i Rayja Lewisa u prvom tjednu i Bretta Favrea, Roba Gronkowskog i popularnog voditelja i bivšeg Manningovog suigrača Pata McAfeeja.

Kratki klipovi iz emisija su u gotovo realnom vremenu preplavljivali internet.

Peyton Manning je pokušao na svoju, legendarno veliku glavu, staviti premalenu kacigu Ravensa, Eliju se usred prijenosa aktivirao protupožarni alarm, McAfee je Peytona uspio nagovoriti da opsuje i uzbuđeno komentira punt, a uz cijeli niz insajderskih priča, Peyton se otvoreno šalio i na račun New England Patriotsa i njihovog “prisluškivanja protivničkih svlačionica”. Oba brata su prozivala akcije unaprijed i dešifrirala protivničke obrane, a kada je Peyton promašio akciju, Eli ga je spremno dočekao s, “Odličan posao, Romo”, aludirajući tako na njihovog kolegu suigrača i komentatora Tonyja Roma koji ima običaj u prijenosu unaprijed pogađati nadolazeće akcije.

Gledatelji, koji su postali zasićeni klasičnih komentatorskih dvojaca ili trojaca, sa zadovoljstvom su dočekali osvježenje u praćenju utakmica uživo. Ovo nije prvi takav pokušaj jer su neki sportski mediji, poput Barstool Sportsa, već radili prijenos utakmica na način da nekolicina novinara ili medijskih djelatnika neopterećeno komentira utakmicu. Ipak, ESPN istovremeno može prenositi i razgovore Manninga i feed sa same utakmice.

“Imamo mogućnost gledatelju pojasniti što se događa unutar momčadi, što koordinator govori QB-u u kacigu, što trener QB-a govori dodavaču kada analiziraju slike na klupi. Ali čim se pozove akcija nekog dosadnog probijanja koje nikog ne zanima, mi se nećemo time baviti već ćemo razgovarati s Charlesom Barkleyjem”, objašnjava Peyton koncept iza emisije.

Peytonove reakcije na poteze dodavača su također privukle pozornost gledatelja jer je dojam da peterostruki NFL MVP ne trpi greške na možda i najvažnijoj poziciji u američkom timskom sportu, iako je najavio da će biti zaštitnički orijentiran prema svojim kolegama.

Manning je ovo ljeto ušao u Kuću Slavnih nakon karijere dugačke 18 sezona. “Tvoje naslijeđe vrijedi samo ako postoji i budućnost kojoj to naslijeđe može dati gorivo”, izjavio je Manning u svom svečanom govoru. “Bog vas sve blagoslovio i neka Bog blagoslovi football”, zaključio je govor bivši QB Coltsa i Broncosa.

Disney je pojačao svoju suradnju s NFL-om u sklopu novog televizijskog ugovora. Osim mogućnosti ubacivanja atraktivnijih utakmica u MNF raspored, ABC je dobio i pravo na prijenos dva Super Bowla.

Ono što ESPN izgubi zbog objektivno niske gledanosti Peytona i Elija, dobiva na drugoj strani kroz društvene mreže, angažman publike i razgovor dan poslije kao i komentare i reakcije na ovaj dvojac.

“U Americi trenutno vlada ideološki rat, a Manning je popularan i u crvenim i u plavim državama”, izjavio je jedan anonimni medijski operativac za The Washington Post.

Manning je kroz reklame i sponzorske ugovore godinama dokazivao da je simpatično TV lice koje razumije posao i spreman se šaliti na svoj račun. Iza šaljive i neopterećene javne persone je vrlo vjerojatno dobro iskalkuliran QB koji na medijsku karijeru gleda vrlo analitično kao i nekoć na protivničke obrane. U posao s Disneyjem nije ulazio prije nego što je posložio vlastitu produkcijsku kuću. Nije to neobično za stručne komentatore, Cris Collinsworth s NBC-a u vlasništvu ima cijenjeni analitički portal Pro Football Focus.

Alternativni prijenosi sportskih događanja doživljavaju nagli uzlet posljednjih godina i ciljaju ili hard core fanove ili publiku koju klasični komentari više ne interesiraju.

Braća Manning su uspjela u kratkom vremenu privući ogromnu pozornost na svoj rad i sada imaju mogućnost postati glavni forum za rasprave vezano uz NFL, slično kao što je TNT-ov Inside the NBA. ESPN ima tešku odluku odrediti u kojim tjednima će rasporediti Peytona i Elija s obzirom na to da je ugovor s njima dogovoren na 10 utakmica.