Dok smo pisali o krajnje neobičnom i introvertiranom svijetu Oscarom ovjenčanog Guillerma del Toranikako iz glave nismo mogli izbaciti jednu jednako neobičnu i intovertiranu pojavu s domaće hip hop scene.

Upoznajte Geralta iz Rivije. Ako vam to on ikada dozvoli.

Poput meksičkog redatelja i ovaj zagrebački MC živi u svom filmu. Ipak, ono zbog čega smo tjedan uoči Oscara provodili gledajući del Tora i slušajući GIR-a u biti je činjenica da osobi koja nije žestoki filmofil jako teško možete objasniti posebnost del Tora kao što i osobi koja nije žestoki hip hop zaljubljenik teško možete objasnit Geraltovu genijalnost.

Stvari dodatno otežava činjenica da GIR ostavlja dojam kao da ga uopće nije briga jeste li ikada čuli za njega i kužite li o čemu on uopće repa.

Dok je del Toro opsjednut čudovištima, GIR svoj pseudonim izvlači iz priča Poljaka Andrzeja Sapkowskog – Witcher – koji su kasnije pretvoreni u popularnu video igru i u kojima je jedan od glavnih junaka mutant-ubojica pod imenom Geralt of Rivia.

Povezuje ih i gotički stil snimanja, odnosno izražavanja s bogatim redateljskim odnosno tekstualnim pejsažima i golemom količinom referenci na filmsku umjetnost, odnosno hip hop kulturu na koju se referira Geralt. Obojica su educirani teoretičari na svom području djelovanja te iznimno vješti praktičari. Geraltov hip hop je hip hop za one najžešće ljubitelje hip hopa.

Kapitalna kazna za hip hop heretike trebalo bi biti doživotno ispunjavanje i anotacija Genius stranice s Geraltovim tekstovima.

“Radim trap, a slušam boom bap – vječiti cinik – Doktor House”, neopterećeno baca GIR 2015. na traci “Zagreb je Atlanta” s istoimenog EP-a. Ako ste u krugu ljudi koji ne prate hip hop onda morate stalno odgovarati na pitanja: “A zašto je Zagreb Atlanta? Kakvo pero-mač/Pharoahe Monch?” Mrš! Geraltu se ne da objašnjavat’ i nema potrebu radit’ plesne hitove.

Geralt iz Rivije je na rap scenu ušao gotovo protiv svoje volje, na nagovor “njegovih ljudi” koji su ga uvjerili da mora jednom za sobom ostaviti onaj mikrofon od 19,99 kuna i ući u studio. Za jednog fjakastog lika, rap mu je poprilično…živopisan. Izbacio je između ostalog i trap EP “Zagreb je Atlanta”, “Rawno iz Rivije” u boom bap stilu, s TiboromŽaegulj ZIM-om osnovao TVRDOKOR, surađivao s kompletnom rap  i trap scenom uključujući i Kendijem, Burkyjem, Bengalkom, conditio sine que non repa te s nizom najboljih hrvatskih hip hop producenata današnjice.

Neobično da Ric-H-arda GIR-a uspoređujemo s jednim filmašem, kada je čovjek sam za sebe u uvodnoj stvari napisao:

“Ne postoji moje pravo ja, produkt okoline i kako kojeg zavoja

sve podrume bića poznajem samo ja, otuđen poput Žižeka Slavoja

samotnjak, volim mir i tišinu, ovo sam odabrao pa neću kriviti tminu”

— “Poput Slavoja Žižeka”

Kontroverzni mislioc i samoprozvani “politički radikal”, slovenski filozof Slavoj Žižek koji je jednako prisutan u akademskim krugovima kao i u pop kulturi, nije jedini filozof na kojeg se poziva Geralt koji u briljantnoj “Bisti” spominje utjecaj francuskog egzistencijalnog mislioca i književnika J.P. Sartrea čijom je knjigom “Bitak i Ništa” inspiriran nadolazeći projekt GIR-a. “Pakao su ljudi” referira se na Sartrea introvertirani GIR, zaziva “stranca” Camus-ija i poentira: “dok je nihilizam kao tihi izlaz”.


Čitajte na Zadnjem Polju: Gang of Youths – Egzistencijalizam je dobio soundtrack


Geralt ima iznimno širok arsenal tehnika, interesantnu shemu i igru riječi i jasno je da ima snažnu teoretsku podlogu te da je tehnički odlično potkovan. Lirički je raznolik s mnoštvom motiva i referenci iz popularne kulture, ali njegov flow je ono što ga čini jedinstvenim i veoma pitkim čak i kada zagrize duboko u svoj konfuzni tok misli koji nije uvijek lagano pratiti, ali koji vas tjera na aktivno slušanje i istraživanje značenja određenih motiva.

GIR jako efikasno koristi i tzv. hashtag rap populariziran od Kayne Westa i Drakea u kojem kod usporedbi izostavlja “kao” ili “poput” što pruža dodatnu svježinu samom flowu (“Brijem da sam najjači – MEGALOMAN”; “Donosim golubove mira – Andy Sipowicz”; “Kuje ,večeras sam u kući  – Kevin McCallister”; “Repovi vam komplicirani – fakin Avril Lavigne”, “Riječi ko weapon, bacam bombe – OPPENHEIMER”).

Progresivan trap, kako ga naziva i sam Geralt, koristi odličnu, nerijetko mračnu i agresivnu produkciju, i stavlja naglasak na samu liriku koja ne podilazi standardnim trap motivima i tehnikama već Geralt ubacuje šire koncepte hip hop postmodernizma, fragmentiranog toka svijesti s puno autoironije, meta-narativima i introspekcijom, iako ne nedostaje i samopromocije specifične za podžanr trapa. Geralt se svjesno ne zamara samom tematikom i nije opterećen socijalnim motivima što je specifično za novu generaciju hip hopera koji su indiferentni na klasična društvena pitanja koja su opterećivala staru školu.

Nemam teme – zovem to pjesnička sloboda, pojašnjava GIR na “Finesama”. Kvaliteta tekstova koja nije pojednostavljena ni čija struktura nije ogoljena radi hit-potencijala, već od slušatelja traži puno, najsnažniji su adut Geralta koji ljubav i poznavanje hip hopa i njegovih formi, fantastično koristi kako bi kroz raznovrsne liričke i producentske tehnike pronašao svoj specifičan stil.

GIR tako trenutno ostaje jedan od najpodcjenjenijih MC-jeva u regiji što je djelomično i posljedica njegovog kroničnog nedostatka ambicije. Uz Vojka Vrućinu, s kojim dijeli i neobične potrebe da spominje Kaštel Sućurac, njeguje i razvija vjerojatno i najkompleksniji stil hip-hop postmoderne u Hrvatskoj u sklopu koje se uspijeva nadograditi novim tehnikama, uvesti niz novih stilskih i liričkih motiva, a istovremeno pokazati da je jako dobro svjestan i upoznat s hip hopom koji mu je prethodio.

Upravo potencijal Ric-H-arda GIR-a da zapliva u komercijalne vode te njegovo trenutno odlijevanje bilo kakvom srednjostrujaškom trendu, čini ovog talentiranog MC-ija iznimno intrigantnim. Nastavi li ovim tempom, bistu će sigurno dobiti, a onaj kultni mikrofon od 19,99 će dobiti i svoje mjesto u Kući slavnih hrvatskog hip hopa.

U međuvremenu, uživamo u Geraltovim šizofrenim versovima i s nestrpljenjem iščekujemo Skrile-Gir projekt. Navodno tvrd k’o ruske girje.

 

Jedan odgovor na “Hip-hop postmoderna: Geralt iz Rivije i progresivni trap”

  1. […] Hip-hop postmoderna: Geralt iz Rivije i progresivni trap […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Trending