NBA je ozbiljno zagrizla za svijet esportova i osnovala virtualnu ligu. Kako ona može utjecati na stvarnu NBA ligu?

Adam Silver, hvaljeni povjerenik NBA lige, prošle godine je na jednoj medijskoj konferenciji izjavio kako bi tradicionalne televizijske kuće trebale razmisliti o modernizaciji prijenosa sportskih događanja.

Ako malo razmislite o tome, ako ste gamer i odete li primjerice na Twitch i pratite ta natjecanja, primjećujete stalni razgovor među gledateljima i navijačima i jako puno informacija na samom ekranu na kojem gledate i natjecanje”.

Bio je to poprilično progresivan istup povjerenika koji je ubrzo nakon toga najavio i suradnju NBA-ove razvojne G-lige i iznimno popularne gejmerske platforme Twitch koja bi prenosila utakmice razvojne lige. Adam Silver i vlasnici NBA franšiza prepoznali su rastuću industriju natjecateljskog igranja videoigara i u sve većoj mjeri surađuju s njima kako bi košarku približili novijoj publici.

3. travnja u New Yorku je održan prvi draft uoči prve sezone nove, virtualne NBA lige!

Prva je ovo službena, virtualna sjevernoamerička liga u kojoj je 17 NBA franšiza kreiralo svoje virtualne momčadi koje će se natjecati u sklopu globalno popularne videoigre NBA2K developera Take-Two Interactive.

17 momčadi izabralo je 102 najboljih igrača. Svaka ekipa imat će ukupno šest članova, igrat će se pet-na-pet. Sezona kreće u svibnju, a igrači izabrani u prvoj rundi drafta zaradit će 35.000 dolara za prvu sezonu, uz plaćeno zdravstveno i mirovinsko te osiguran smještaj gdje će trenirati sa svojim suigračima.

“Svoj stil igre opisao bi kao kombinaciju driblinga i atraktivnosti Kyrieja Irvinga te dodavanja, pick&rolla i uključivanja suigrača poput Chrisa Paula. 23 su mi godine i ovo je nevjerojatan događaj za mene.”

— Artreyo “Dimez” Boyd, prvi izbor na draftu

Svi veliki američki i svjetski mediji prenosili su vijesti s drafta, Boyd je kasnije davao intervjue za najveće novinske redakcije poput Washington Post-a, a Adam Silver rekao je za 2K ligu da je smatra četvrtim članom svoje obitelji u kojoj su već NBA, WNBA i G-liga.


Čitajte na Zadnjem Polju:

ESPORTS: Smatrajte se upozorenima. Gaming je budućnost sporta


Inače, natjecatelji u ovoj virtualnoj 2K ligi zarađivat će više nego što zarađuju stvarni košarkaši u razvojnoj G-ligi.

Košarkaška simulacija NBA2K18 bila je najprodavanija sportska videoigra u SAD-u u 2017. i druga od svih žanrova nakon Call of Duty-ja.

I dok videoigre poput Counterstrikea i League of Legends već godinama imaju svoje profesionalne lige, ovo je prvi ozbiljniji pokušaj kreiranja sportske virtualne lige. Jasno je da Silver primjećuje kako se velik dio mlade publike seli s gledanja tradicionalnih sportova na one virtualne i da ima istine u tome kako bi virtualni sportovi kroz koje desetljeće mogli u potpunosti preuzeti primat u svijetu zabave i sporta.

Ipak, trenutno gaming na području sportskih videoigara jako zaostaje za popularnošću i važnosti gaminga u nekim drugim žanrovima poput MOBA-e ili FPS-ova. Ova liga bi uz financijsku i marketinšku podršku NBA-a, mogla podignuti popularnost igranja sportskih videoigara.

FIFA je trenutno najpopularnija i najgledanija sportska videoigra po pitanju streamova.

Dimez, kojeg su izabrali Mavs Gaming iz Dallasa kao prvi izbor drafta, igra na poziciji razigravača i voli se pohvaliti screenshotom utakmice u kojoj je podijelio čak 55 asistencija. Razigravači su i najpopularniji igrači u ovoj virtualnoj igri zbog svoje važnosti u organizaciji napada pa je 10 od prvih 17 izabranih igrača upravo stiglo s te pozicije.

Igrači u NBA2K ligi neće upravljati NBA zvijezdama već unaprijed izrađenim virtualnim igračima koji će imati posebne prednosti i overall ocjene oko 90.

Momčadi će odigrati 14 kola regularne sezone te još tri zasebna eliminacijska kup-turnira. U doigravanje ulazi sedam najboljih momčadi regularne sezone te još jedna momčad i to ona koja osvoji posljednji, treći eliminacijski kup-turnir.

To je iznimno bitan detalj jer je Adam Silver nedavno izjavio kako NBA liga ozbiljno razmišlja uvesti nekoliko kup-turnira unutar regularne NBA sezone, kao i tzv. play-off play-in turnira koji bi rezultirali nagradom ulaska u NBA doigravanje.

NBA tako želi proaktivnim pristupom spriječiti epidemiju tankiranja momčadi koje većinu sezone nemaju za što igrati.

2K ligu prati 17 NBA franšiza, a ideja je da kroz idućih nekoliko godina i ostalih 13 osnuju svoje virtualne momčadi za ovo natjecanje. NBA će se svakako potruditi da ova liga bude zastupljena u medijima što bi moglo dovesti do veće eksponiranosti samog sporta i njegovih igrača.

Neosporno je kako je industrija videoigara kao i natjecateljskog igranja videoigara u žestokom porastu pa će biti iznimno zanimljivo vidjeti kako će se ovaj projekt NBA-a uklopiti u taj pejsaž te kako će on utjecati na promjene koje će liga u budućnosti raditi na formatu stvarne NBA lige.