Adam Silver, hvaljeni povjerenik NBA lige, prošle godine je na jednoj medijskoj konferenciji izjavio kako bi tradicionalne televizijske kuće trebale razmisliti o modernizaciji prijenosa sportskih događanja.

Ako malo razmislite o tome, ako ste gamer i odete li primjerice na Twitch i pratite ta natjecanja, primjećujete stalni razgovor među gledateljima i navijačima i jako puno informacija na samom ekranu na kojem gledate i natjecanje”.

Bio je to poprilično progresivan istup povjerenika koji je ubrzo nakon toga najavio i suradnju NBA-ove razvojne G-lige i iznimno popularne gejmerske platforme Twitch koja bi prenosila utakmice razvojne lige. Adam Silver i vlasnici NBA franšiza prepoznali su rastuću industriju natjecateljskog igranja videoigara i u sve većoj mjeri surađuju s njima kako bi košarku približili novijoj publici.

3. travnja u New Yorku je održan prvi draft uoči prve sezone nove, virtualne NBA lige!

Prva je ovo službena, virtualna sjevernoamerička liga u kojoj je 17 NBA franšiza kreiralo svoje virtualne momčadi koje će se natjecati u sklopu globalno popularne videoigre NBA2K developera Take-Two Interactive.

17 momčadi izabralo je 102 najboljih igrača. Svaka ekipa imat će ukupno šest članova, igrat će se pet-na-pet. Sezona kreće u svibnju, a igrači izabrani u prvoj rundi drafta zaradit će 35.000 dolara za prvu sezonu, uz plaćeno zdravstveno i mirovinsko te osiguran smještaj gdje će trenirati sa svojim suigračima.

“Svoj stil igre opisao bi kao kombinaciju driblinga i atraktivnosti Kyrieja Irvinga te dodavanja, pick&rolla i uključivanja suigrača poput Chrisa Paula. 23 su mi godine i ovo je nevjerojatan događaj za mene.”

— Artreyo “Dimez” Boyd, prvi izbor na draftu

Svi veliki američki i svjetski mediji prenosili su vijesti s drafta, Boyd je kasnije davao intervjue za najveće novinske redakcije poput Washington Post-a, a Adam Silver rekao je za 2K ligu da je smatra četvrtim članom svoje obitelji u kojoj su već NBA, WNBA i G-liga.


Čitajte na Zadnjem Polju:

ESPORTS: Smatrajte se upozorenima. Gaming je budućnost sporta


Inače, natjecatelji u ovoj virtualnoj 2K ligi zarađivat će više nego što zarađuju stvarni košarkaši u razvojnoj G-ligi.

Košarkaška simulacija NBA2K18 bila je najprodavanija sportska videoigra u SAD-u u 2017. i druga od svih žanrova nakon Call of Duty-ja.

I dok videoigre poput Counterstrikea i League of Legends već godinama imaju svoje profesionalne lige, ovo je prvi ozbiljniji pokušaj kreiranja sportske virtualne lige. Jasno je da Silver primjećuje kako se velik dio mlade publike seli s gledanja tradicionalnih sportova na one virtualne i da ima istine u tome kako bi virtualni sportovi kroz koje desetljeće mogli u potpunosti preuzeti primat u svijetu zabave i sporta.

Ipak, trenutno gaming na području sportskih videoigara jako zaostaje za popularnošću i važnosti gaminga u nekim drugim žanrovima poput MOBA-e ili FPS-ova. Ova liga bi uz financijsku i marketinšku podršku NBA-a, mogla podignuti popularnost igranja sportskih videoigara.

FIFA je trenutno najpopularnija i najgledanija sportska videoigra po pitanju streamova.

Dimez, kojeg su izabrali Mavs Gaming iz Dallasa kao prvi izbor drafta, igra na poziciji razigravača i voli se pohvaliti screenshotom utakmice u kojoj je podijelio čak 55 asistencija. Razigravači su i najpopularniji igrači u ovoj virtualnoj igri zbog svoje važnosti u organizaciji napada pa je 10 od prvih 17 izabranih igrača upravo stiglo s te pozicije.

Igrači u NBA2K ligi neće upravljati NBA zvijezdama već unaprijed izrađenim virtualnim igračima koji će imati posebne prednosti i overall ocjene oko 90.

Momčadi će odigrati 14 kola regularne sezone te još tri zasebna eliminacijska kup-turnira. U doigravanje ulazi sedam najboljih momčadi regularne sezone te još jedna momčad i to ona koja osvoji posljednji, treći eliminacijski kup-turnir.

To je iznimno bitan detalj jer je Adam Silver nedavno izjavio kako NBA liga ozbiljno razmišlja uvesti nekoliko kup-turnira unutar regularne NBA sezone, kao i tzv. play-off play-in turnira koji bi rezultirali nagradom ulaska u NBA doigravanje.

NBA tako želi proaktivnim pristupom spriječiti epidemiju tankiranja momčadi koje većinu sezone nemaju za što igrati.

2K ligu prati 17 NBA franšiza, a ideja je da kroz idućih nekoliko godina i ostalih 13 osnuju svoje virtualne momčadi za ovo natjecanje. NBA će se svakako potruditi da ova liga bude zastupljena u medijima što bi moglo dovesti do veće eksponiranosti samog sporta i njegovih igrača.

Neosporno je kako je industrija videoigara kao i natjecateljskog igranja videoigara u žestokom porastu pa će biti iznimno zanimljivo vidjeti kako će se ovaj projekt NBA-a uklopiti u taj pejsaž te kako će on utjecati na promjene koje će liga u budućnosti raditi na formatu stvarne NBA lige.

 

Jedan odgovor na “NBA je ozbiljno zagrizla za svijet esportova i osnovala virtualnu ligu. Kako ona može utjecati na stvarnu NBA ligu?”

  1. […] koji će se zvati “The Auerbach Centar” u čast preminulom treneru Celticsa. Investiraju i u eSports momčad koju će voditi Jim Ferris iz Electronic Artsa s ciljem da dodatno angažiraju svoje navijače i […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Trending